Kissande symboler

Nu har jag rett ut begreppen lite efter att ha fått en fråga i en kommentar till bloggen häromdan. Det finns alltså två kissande statyer i Bryssel. Den mest kända är ju denna:


Manneken Pis. Som på flamländska betyder kort och gott "liten man kissar". Det finns många legender om vad den lille pojken egentligen symboliserar och det är nog omöjligt att få veta sanningen. En vanlig historia är att en pappa besökte Bryssel med sin lille son. Pojken sprang bort sig varpå pappan oroligt letade överallt. Till slut hittade han sin pojk kissande i ett gathörn. Han ska då ha blivit så glad över att ha återfunnit sonen att han lät resa en staty av tacksamhet till de lokala stadsborna som hjälpte till att leta reda på pojken.

En annan legend är att Bryssel på 1300-talet blev attackerad av fiender som ville erövra staden. Fienderna placerade bomber och kanoner på stadsmurarna och staden skulle ha satts i lågor om det inte varit för en liten finurlig pojke som ställde sig att kissa på stubinerna så att de inte kunde fatta eld.

En staty av en kissande pojke har troligtvis stått i detta gathörn sedan 1300-talet, då huggen i sten. Men på 1600-talet ersattes den av en bronsstaty efter att den ursprungliga blev stulen. Dagens staty är en kopia av denna bronsstaty som även den blev stulen på 60-talet.


Den andra kissande statyn är Jeanneke Pis, som är en modernare staty. Den restes 1987 och utgör en kvinnlig motpart i jämlikhetens namn. Bakom denna staty verkar det inte finnas några speciella legender utan dess enda syfte förefaller vara att underhålla förbipasserande.

Det finns även en liggande staty på Grand Place som föreställer en kvinna. Denna staty ska ha magiska krafter; om en ogift kvinna rör vid den kommer hon inom en snar framtid att bli gift.

Kommentarer
Postat av: Smul

ja just så var det ju ja, Jag har knäppt en bild på den lilla tjejen och minns när jag ser det att Jeanneke hette hon ju. Tack!

2008-07-28 @ 20:11:14
URL: http://smuloravallt.blogspot.com
Postat av: Fabio

these belgians!

what a statue!

2008-07-29 @ 23:10:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0