Äppelpaj



Den här äppelpajen bakade jag igår. Nu när luften blivit lite kylig och affärerna är fyllda av doftande äpplen passar det perfekt att kura ihop på soffan på kvällen under en filt och njuta av en ljummen äppelpaj med vaniljglass. Här kommer receptet:

Mördegen:
5 dl mjöl
200 g smör
2 msk råsocker
1 äggula
ca 1 dl kallt vatten

Pajen:
3 medelstora syrliga äpplen
1/2 dl grovhackade mandlar
1/2 dl grovhackade pistagenötter
ca 3 msk råsocker
kanel
riven muskot
ca 2 tsk vaniljsocker

1 uppvispat ägg till pensling.

Mixa ihop degen och ställ kallt ett par timmar. Dela degen i två delar. Kavla ut till två runda plattor. Lägg den ena i en liten pajform. Skiva äpplena och lägg ut dem i pajskalet. Strö över kanel, muskot, socker, vanilj, mandel och pistage. Lägg på den andra mördegsplattan och tryck till i kanterna. Skär av eventuell deg som hänger över kanterna. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i ca 200 g i 35-40 min.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0