Havrebaguetter



Det sägs att baguetten uppfanns av Napoleons bagare. Tidigare hade bröden alltid gjorts runda eftersom de på det sättet behöll sin saftighet längre. Men för att Napoleons soldater lättare skulle kunna transportera brödet började man baka smala avlånga bröd som kunde läggas i en långsmal ficka på soldaternas byxben när de red. Hur bröden såg ut och smakade efter ritten vet man dock inte. 

En annan teori om baguettens uppkopmst säger att den började bakas på 1800-talet i Wien för att på 1920-talet importeras till Frankrike. I Paris fick den en enorm genomslagskraft eftersom det på den tiden fanns en lag som sa att bagarna i Paris inte fick börja arbeta före kl fyra på morgonen. Baguetterna gick snabbt att både jäsa och baka och därför slog de ut de traditionella runda bröden.

Mina havrebaguetter hade inte lämpat sig för transport i byxfickor till häst. De är däremot både lättjästa och lättbakta.

2 baguetter

1 paket jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
ca 2 del havregryn
vetemjöl

Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda i salt och olja. Rör i havregrynen och vetemjölet lite i taget tills degen känns jämn och inte klibbar längre. Låt jäsa i ca 40 min. Knåda degen och dela den i två delar. Baka ut till två baguetter och lägg dem på en plåt. Snitta eventuellt små skåror i dem och strö över lite mjöl. Låt jäsa i ytterligare 30-40 min. Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0