Paccheri alla sorrentina



Pacchero (med betoningen på a:et) är en typ av pasta som är typisk för Neapeltrakten. Namnet kommer från klassisk grekiska ("πας" + "χειρ" och betyder "hela handen". Källa: Wikipedia) och betyder på napoletansk dialekt "örfil".

Namnet syftar på pastans form, stor som en handflata (nästan). Traditionella tillbehör till denna typ av pasta är bastanta såser, som ragù (köttfärssås) eller med fyllning av aubergin eller andra grönsaker och ost som ricotta eller provolone. Ofta är såserna och fyllningarna kryddade med väldigt mycket vitlök.

Mitt recept är utan konstigheter men så gott att man inte kan sluta äta.

4 generösa portioner

500 gr paccheri
2 burkar pomodorini (körsbärstomater) eller vanliga krossade tomater
2 stora vitlöksklyftor
3 charlottenlökar
origano
basilika
2 mozzarellor (helst buffel) à 125 gram
salt, peppar och olivolja
riven parmesan eller provolone eller annan god ost

Koka paccherin några minuter kortare än vad som står på paketet (eftersom man gratinerar dem sen kokar de färdigt i ugnen). Fräs hackad lök och vitlök och tillsätt tomaterna, torkad origano, salt och peppar. Låt koka 10-15 min. Ringla lite olja i botten på en ugnsform och häll i den kokta pastan. Strö över mozzarellan i tärningar och färsk basilika och häll sedan över tomatsåsen. Rör om så att allt blandas jämnt. Ställ in i ugnen i 200 grader och gratinera i ca 20 min. Servera med riven ost.

Kommentarer
Postat av: Fabio

Yummmmm



Excellent Pasta! Still dreaming of it

2009-02-10 @ 12:06:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0