Sankt Valentin




Valentin föddes år 176 i Terni i den italienska regionen Umbrien. Han var biskop av Terni, och kristen i ett land som ännu inte hade övergått till kristendomen.

År 270 befann sig Valentin i Rom för att predika kristendomen och försöka omvända hedningarna. Kejsar Claudio II uppmanade honom att avsäga sig sin tro men Valentin vägrade och försökte istället omvända kejsaren. Kejsaren ville döda Valentin, men slutligen benådade han honom och satte honom istället i fängelse. Valentins fångvaktare hade en vacker dotter som var blind. Valentin förälskade sig i henne och med kraft av sin kärlek gav han henne synen åter. Detta sägs ha varit Valentins första mirakel.

Tack vare denna ädla handling frigavs Valentin. Hans popularitet ökade bland folket men kejsaren såg honom inte med blida ögon. Valentin spred fortfarande den förbjudna läran. Ännu en gång gav kejsaren order till sina soldater om att fängsla Valentin, och den här gången gick det värre...  Valentin vägrade att avsäga sig sin tro och år 273, i en aktningsvärd ålder av 97 år, halshöggs han.

Under medeltiden uppstod en folklig föreställning om att fåglar tidigt på våren sökte och fann sin partner med vilken de parade sig och höll ihop under det kommande året. Fåglar ansågs på den tiden vara magiska djur och människorna imiterade deras beteende. Därmed började unga pojkar och flickor liksom fåglarna att söka sina partner i mitten av februari. Detta anses vara början till den Valentintradition som vi har idag.

År 496 bestämde påven Gelasius I att den 14 februari skulle tillägnas helgonet och martyren Valentin. Tidigare hade romarna firat den hedniska högtiden Lupercalia den 15 februari. Detta var en fertilitetshögtid. Lupercus var fertilitetsguden i det antika Rom. Vid firandet av denna fest offrade man getter till Lupercus. Folk drack stora mängder vin och sprang halvnakna runt på gatorna med bitar av getskinn i händerna. Om en ung flicka nuddades av en bit getskinn gjorde det henne mer fertil.

I och med Roms kristnande ville påven ersätta den ursprungliga hedniska festen med en kristen version. Han skapade därmed Valentinhögtiden.

Valentin helgonförklarads på grund av sina ädla handlingar och på grund av att han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin starka kristna tro. Det sägs även att det under kejsar Claudius II:s tid var förbjudet för romerska soldater att gifta sig. Valentin ska dock i smyg ha vigt romerska soldater med deras älskade. Han ska därmed, tack vare alla dessa återkommande kopplingar till kärleken och förälskelsen, ha blivit de förälskades beskyddare.

Glad Alla Hjärtans Dag!

Kommentarer
Postat av: Anneli

Vilken urläcker tårta! Har du gjort den? Skulle vara omöjlig t o m för mig att avstå.

Kram

Anneli

2009-02-21 @ 17:59:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0